50% от българите са против еврото и единния валутен съюз.

...
 50% от българите са против еврото и единния валутен съюз.
Коментари Харесай

50% от българите са против валутния съюз и еврото

 50% от българите са срещу еврото и единния валутен съюз. Почти толкоз показват, че главните проблеми пред общността са свързани с имиграцията и тероризма, само че и българите са едни от най-големите оптимисти в Европейски Съюз. Това демонстрира последното изследване на Евробарометър.
От оповестените данни е видно, че съвсем половината от нашите съграждани са показали, че основните проблеми за Европейски Съюз  са свързани точно с имиграцията и тероризма. Темата за сигурността и миграцията в действителност е водеща в множеството страни от Европейски Съюз.

Европейците показват като съществени проблеми на общността още и икономическата обстановка, обществените финанси и климатичните промени. 37% от шведите са показали климатът като главно предизвикателство пред Европейски Съюз, поставяйки го даже и пред тероризма (27%), само че главният проблем за Швеция е обвързван с миграцията, демонстрират още данните от изследването.

 

Миграцията е в основата на терзанията и на национално равнище, наред с проблемите на трудовия пазар и опазването на здравето. На национално равнище проблем за българите са и разноските за живот и растящите цени.

От оповестения разбор е видно, че като цяло европейците са раздвоени в мненията си за текущото положение на стопанската система.  48% от интервюираните, като има нарастване от 6 пункта по отношение на аналогично изследване напролет, споделят, че положението е положително, само че 49% обаче го разказват като " неприятно " и спадът по отношение на пролетта е в границите на 2 пункта.

Позитивни са настройките за състоянието на националните стопански системи  – още веднъж 48% слагат добра оценка, което е най-високото равнище от 2007 година насам, т.е. от началото на финансовата рецесия.

Подкрепа на еврото  дават 61% от интервюираните, което е най-високото равнище от пролетта на 2009 година. Против валутния съюз са 33% от европейците, като броят им понижава нищожно с 1 прочие пункт. В страните, които са част от еврозоната 74% от интервюираните дават своя глас „ за “ еврото.

В страни като Словакия, Белгия, Германия, Испания, Естония и Ирландия поддръжката на единната европейска валута дават над 80% от жителите.

В България обаче настроенията са разнообразни – 39% от интервюираните са за валутен съюз и единна европейска валута, а 50% - срещу. Прави усещане, че поддръжката за еврото пораства със 7 пункта до 30% във Англия, която не взе участие във валутния съюз, а скоро ще излезе и отвън Европейски Съюз.

В същото време България е една от страните с най-високото доверие в Европейски Съюз  като цяло – 57% от интервюираните. На първо място е Литва (64%), а измежду нас се подрежда Люксембург (56%).

Европейците са все по-големи оптимисти за бъдещето на Европейски Съюз  – 57% имат положителни настройки. Един от най-сериозните растежи записва Гърция – от 37% напролет до 60% в есенното изследване. Ръст има и във Англия – от 44% на 48% макар водените договаряния за Brexit. Оптимизмът за бъдещето на Европейски Съюз е най-голям в Ирландия (80%), Люксембург (72%) и Малта (70%).  
По публикацията работиха: Деляна Петкова, редактор Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР